تحلیلهای مالی و سودآوری: حسابداری مدیریت
در یک نگاه کلان به تحلیل های مالی و سودآوری و حسابداری مدیریت میتوان:
- تحلیلهای مالی و سودآوری(Profitability Analysis)
- تحلیلهای بهای تمامشده
- تحلیل هزینههای مستقیم تولیدی
- و تحلیل مؤلفههای بهای تمامشده
را از اجزای اصلی حسابداری مدیریت دانست.
هدف از تحلیل اطلاعات این چهار حوزه، ارائه یک دیدگاه جامع مدیریتی در حوزه مالی است.
- درتحلیلهای بهای تمامشده، جهت تحلیل میزان انحراف در بهای تمامشده واقعی و استاندارد، میتوان کلیه مؤلفههای دستمزد، مواد و سربارها را برای هزینههای استانداردِ تولید واقعی و هزینههای واقعی، تفکیک و مقایسه نمود.این تحلیلها، نگاه جامعی برای حسابداری مدیریت ارائه خواهد کرد.
- درتحلیل های مالی و سودآوری، براساس بهای تمامشدهی خدمات و کالاها و مقایسه آنها با نرخ فروش، سودآوری محصولات و کالاهای استراتژیک سازمان سنجیده خواهد شد همچنین با استفاده از مدلسازی و پیشبینی دقیق نرخها و حجم تقاضاها، امکان تجزیهوتحلیل روی سودآوری آتی محصولات و خدمات سازمان فراهم خواهد شد.
- درتحلیل های مالی و سودآوری و در تحلیل مؤلفههای بهای تمامشده، توجه به نرخ تغییرات و یا بروز جهشهای ناگهانی و یا روندهای افزایشی و کاهشی در مؤلفههای محاسبه بهای تمامشده انجام می شود. این موراد شامل مواد، دستمزد و سربار، ساماندهی و تصمیمگیریهای مناسبی انجام داد. با آگاهی بهموقع از این تغییرات، با مدیریت درست، نهتنها ریسک افزایش هزینهها را مدیریت خواهند شد، بلکه میتوانید آن را به فرصتی کلیدی برای رقابتپذیری و گسترش خدمات و محصولات تبدیل کرد. همچنین با ارائه گزارشات Historical برای تغییرات مؤلفههای بهای تمامشده از دیدگاههای مختلفی امکان درک صحیحی از تغییرات برای مدیریت ایجاد خواهد شد.
- در تحلیل هزینههای مستقیم تولیدی، با استفاده از Benchmark اطلاعات سیستم مالی محاسبه می شوند. این اطلاعات با هزینههای متناسب با صنعت خاص هر بنگاه اقتصادی، قابلدسترس مدیران قرار داد.
اکثراً این تحلیلها با ادغام با تحلیلهایی همچون:
- پیشبینی حاشیهی سود
- مدلسازی و تخمین وصول مطالبات
- سررسید حسابها
- پایش شاخصها و نسبتهای مالی
تکمیل و ارائه میشوند.
تجمیع و تلفیق داده های مالی (Financial Consolidation)
سازمانها و شرکتهای هلدینگ، جهت داشتن سطحی از شفافیت مالی برای ذینفعان خود، ملزم به ارائه صورتهای مالی تلفیقی هستند، زیرا تصمیمگیری سهامداران و سرمایهگذاران شرکتهای هلدینگ، بر مبنای صورتهای مالی تلفیقیِ ارائهشده، صورت میگیرد.پس از تجمیع و تلفیق دادههای مالی در یک انبار دادههای متمرکز، میتوان انتظار داشت که نتایج زیر نیز محقق شده باشند:
- شناسایی موارد اختلافی در سیستمهای اطلاعات مالی و اظهارنامههای قانونی
- تولید صورتهای مالی تلفیقی و تجمیعی بر اساس اسناد مالی
- تولید گزارش اختلاف حساب فیمابین و تجزیه سنی مطالبات
- کنترل صحت دادهها و پاکسازی دادههای دارای نویز
- شناسایی و یکپارچهسازی اقلام و سرفصلها در سیستمهای مالی مختلف
- و ….
تحلیل های مشتریان
تحلیل رفتار مشتریان، به فرآیند ساماندهی و بهرهبرداری از دانش نهفته در دادهها و اطلاعات مشتریان اطلاق میشود که کیفیت تصمیمسازیها و تصمیمگیریها، درباره کنشها و واکنشهای مشتریان نسبت به خدمات و محصولات ارائهشده، را افزایش میدهد. بنگاههای اقتصادی، باید همواره پیرامون ریسکها و مخاطرات رفتارهای مشتریان حساس بوده و در این مورد تصمیمات مقتضی را در زمان مناسب اتخاذ نمایند.
جهت تحلیل رفتارهای مشتریان یک بنگاه اقتصادی یا سازمان خدماتی، ترکیب تحلیلهای زیر لازم است:
- دستهبندی و خوشهبندی مشتریان
- تحلیل نحوه انگیزش مشتریان برای (افزایش) خرید
- تحلیل عوامل عدم پاسخ به نیازمندیها
برای ارائه این تحلیلها، استفاده از روش RFM (Recently Frequency Monetary) Analysis برای شناسایی مشتریان بالقوه، در کنار تحلیل اطلاعات CRM سازمانی، مدلسازی و پیشبینی رفتارهای مالی مشتریان، تخمین حجم تقاضاها، تحلیل سبد خرید مشتریان (Basket Analysis)، شناسایی ارزش طول عمر (CLV یاCustomer Lifetime Value) مشتریان و هر مشتری، تحلیل احساسات (Sentimental Analysis) مشتریان از کیفیت محصولات و خدمات، ارائه طرحهای تشویقی (Promotion Planning) و حتی تهیه سیستمهای توصیهگر (Recommender Systemها) برای توصیه خرید سایر کالاها و خدمات، بسیار حائز اهمیت است. نتیجه تحلیلهای مشتریان، میتواند موجبِ افزایش فروش، تقویت فروشهای متقاطع، حفظ مشتریان (Customer Retention) و جلوگیری از ریزش مشتریان (Customer Churn) و بازاریابیهای مستقیم و هدفمند، خواهد شد.
تحلیل های برنامه ریزی و بودجه
کنترل، بخش مهمی از فرآیند برنامهریزی است. هر نظام بودجهبندی نیز، بدون پیشبینی، تخمین و ارائه سازوکارهای کنترلی، ناقص خواهد بود. یکی از مهمترین وظایف نظارتی در امور برنامهریزی و بودجه، مقایسه ارقام بودجهبندی شده با نتایج واقعی عملیات صورت میگیرد.
از منظری دیگر، به دلیل فقدان ارتباط برنامهها با بودجهریزیها، عملاً نمیتوانیم کارایی و اثربخشی اجرای برنامهها را در سطح یک سازمان اندازهگیری کنیم، نظام بودجهریزی صحیح میتواند ارتباط منطقی بین این دو مقوله را برقرار کند.
در تحلیلهای برنامهوبودجه میتوان به تخمین صحیح منابع، نیازمندیها و تخصیص صحیح آنها پرداخت. در این مقوله، ارائه گزارش سریهای زمانی، پیشبینیهای مصارف و تقاضاها، تخمین صحیح هزینهها و درآمدها و… بسیار حائز اهمیت خواهد بود. همچنین بودجهریزی مبتنی بر مدلهای مبتنی بر عملکرد و پیشبینیها و تخمینهای دقیق، یکی از نیازمندیهای مهم سازمانها است. با استفاده از تحلیلهای برنامهریزی و بودجه سازمانها قدرت تصمیمگیریهای مبتنی بر حقایق و نتایج را کسب خواهند کرد.
برای انجام اینگونه تحلیلها، نیازمند ایجاد انبار دادههای متمرکز از برنامهها و عملکردها، به تفکیک همه قسمتها و برای سالهای متمادی در سازمان است.
مزایای استفاده رویکردهای تحلیلی فرابر در تحلیل برنامهوبودجه:
- سرعت بخشیدن به چرخه برنامهریزی و تصمیمگیری بر اساس بینش مالی در زمان واقعی و با دسترسی ساده و بصری سازی دادهها
- پایش و کنترل هزینهها، عملیات و برنامهها بهصورت یکپارچه و در یک سامانه
- افزودن پیشبینیها، تخمینها، و مدلسازیها در کنار گزارشهای عمومی
- افزودن محیطهای تحلیلی از قبیل: اگر-آنگاه (What-if) و تحلیل روند(Trend) به گزارشهای عمومی
- سادهسازی برنامهریزی، بودجهبندی و پیشبینیهای مالی برای همه ارکان درگیر در برنامهریزی
تحلیل های پیشرفت پروژه
یکی از دغدغههای اصلی مدیران در انجام پروژههای سازمانی، کنترل و نظارت بر پیشرفت حجمی، ریالی و زمانی پروژهها است. در اینگونه موارد با توجه به گستره پروژههای تحت پوشش از یکسو و دخیل بودن چندین پیمانکار یا مقاطعه کار در هر پروژه، نظارت و رسیدگی بر مصرف منابع مالی پروژهها و مقایسه آن با منابع پیشبینیشده از یکسو همچنین مقایسه میزان پیشرفت زمانی و حجمی هر پروژه با برنامه مدون پروژهها، امری دشوار و زمانبر است.
با توجه به ویژگیهای تحلیلی نرمافزار فرابر، امکان تجمیع همه گزارشها و داشبوردهای مدیریتی کنترل پیشرفت پروژهها در یک رویکرد تحلیلی یکپارچه میسر خواهد بود. همچنین تحلیل سناریوهای مختلف مدیریت پروژهها با اجرای Online تحلیلهای روند(what if، (Trend، پیشبینی سربارها و هزینهها و مدلسازی اجرا و خاتمه پروژهها در دسترس مدیران پروژهها خواهد بود.
از منظری دیگر، رویکردهای تحلیلی در زمینه پیشرفت پروژهها، راهکارهایی هستند که ارتباط بهتر در حین اجرای پروژهها را برای اعضا و مخصوصاً مدیر پروژهها محیا میسازند. این هماهنگیها در تخصیص صحیح و سریع منابع، اولویتبندیهای اجرایی، پرداختهای مالی، تخصیص منابع مالی و … بسیار کاربرد دارد. این رویکردهای تحلیلی در سازمانهایی که در هر زمان، پروژههای متعدد، پیمانکاران و کارفرمایان متعدد، نیروی انسانیهای مشترک در پروژهها، ارزیابیهای عملکردی و پیشرفتی مختلف، محدوده عملیاتی (و جغرافیایی) وسیع و … دارند، بسیار حیاتی میباشند.
در اینگونه رویکردهای تحلیلی، میتوان هدف از تحلیلها را موارد زیر بیان نمود:
- ایجاد شفافیت سازمانی در کلیه پروژهها و فعالیتها
- کنترل بهتر کارها
- بهبود فرآیندهای تصمیمگیری
- بهبود میزان همسویی فعالیتهای درونسازمانی و پروژهها با استراتژیهای سازمانی
- بهینه نمودن بهکارگیری از منابع
- اندازهگیری و کمک به افزایش کارایی عملیاتی سازمان