ربات GPT-3 چیست؟

ربات GPT-3 چند وقتی است که توجه دنیای تکنولوژی به رباتی تازه توسعه‌یافته را به خود جلب کرده است. این ربات به عقیده کارشناسان، قرار است دنیای هوش مصنوعی را دگرگون کند. GPT-3 رباتی است که مهارت فراوان در ایجاد محتوا در ساختار رایج زبان انسانی و ماشینی دارد. بدون شک ترانسفورمرهای GPT بسیار پیشرفته‌تر از پیشینیان خود ظاهر شده اند.

شرکت OpenAI مسئولیت ساخت GPT-3 و تولید متنرا برعهده دارد. شرکتی تحقیقاتی که ایلان ماسک یکی از موسسین آن می باشد. این شرکت، بعنوان یکی ستون‌های اصلی پیشرفت هوش مصنوعی در سال‌های آتی تلقی می‌شود.

متاسفانه اطلاعات اندکی راجع به کارهایی که GPT-3 می‌تواند (و نمی‌تواند) انجام دهد وجود دارد. برخی عقیده دارند به خاطر هیجان بیش از حد، برخی از برجسته‌ترین توانایی‌های ربات OpenAI نادیده گرفته شده است.

آینده هوش مصنوعی

عبارت Generative Pre-trained Transformer، یا GPT-3 در واقع ورژن سوم از GPT-3 است که هنوز در دسترس عموم قرار نگرفته است. نام‌گذاری GPT-3 بدان معناست که می‌تواند با استفاده از الگوریتم‌هایی که از پیش تعلیم دیده‌اند، متن تولید کند. این الگوریتم‌ها از قبل، اطلاعات لازم برای انجام وظایف خود را دریافت کرده‌اند. این ربات با ۵۷۰ گیگابایت اطلاعات جمع‌آوری شده تعلیم داده شده است. این اطلاعات از سطح اینترنت (چه در دیتابیس‌های عمومی و چه خصوصی) جمع آوری شده اند. مواردی همچون متون ویکیپدیا و سایر متن در این ربات مورد استفاده قرار گرفته اند.

اگر از این ربات یک سوال بپرسید، می‌توانید منتظر پاسخی بسیار کارآمد باشید. اگر هم از آن بخواهید که یک خلاصه از مقاله یا یک شعر بنویسد، دقیقا همین‌ کارها را برایتان خواهد کرد. اگر فنی‌تر با موضوع برخورد کنیم، این ربات به عنوان بزرگ‌ترین شبکه عصبی مصنوعی جهان شناخته می‌شود.

این ربات قادر به انجام چه کاریست؟

ربات GPT-3 قادر به انجام هرچیزی درون ساختار زبان است. بنابراین می‌تواند:

  • به سوالات پاسخ دهد
  • مقاله بنویسد
  • متون طولانی را خلاصه کند
  • زبان‌ها را ترجمه کند
  • نت‌ بردارد
  • و حتی کد کامپیوتری بنویسد.

همچنین این ربات قادر به ساخت اپلیکیشنی با کارکرد بسیار مشابه به اینستاگرام است. ربات  GPT-3 در این راهکار، از پلاگین Figma استفاده کرده است که به صورت گسترده برای طراحی اپلیکیشن، استفاده می‌شود.

ضمناً سورس کد این ربات هنوز به صورت عمومی منتشر نشده است. و دسترسی به GPT-3 تنها از طریق رابط برنامه‌نویسی توسعه یافته از سوی OpenAI امکان‌پذیر است. از زمان ارائه GPT-3، شاهد ظهور انبوهی از متون مختلف مانند شعر، نثر، گزارش‌های خبری و نوشته‌های علمی-تخیلی بوده‌ایم.

GPT-3 یا تولید متن چطور کار می‌کند؟

ربات GPT-3 مجهز به یک مدل پیش‌بینی زبان است. این یعنی GPT-3 یک ساختار الگوریتم است که طراحی شده تا یک تکه از زبان (یعنی یک ورودی) را برداشته و آن را تبدیل به چیزی کند که بنابر پیش‌بینی خودش، کارآمدترین بخش از زبان برای کاربر است.

تمام این‌ها به لطف متونی است که در فاز «پیش‌تعلیم» به صورت گسترده در اختیار هوش مصنوعی قرار گرفته‌اند. برای یادگیری اینکه ساختارهای رایج زبان -مانند جملات- چطور کار می‌کنند،GPT-3  از تحلیل معنایی استفاده می‌کند. این یعنی ربات نه‌تنها کلمات و معنای آن‌ها را تحلیل می‌کند، بلکه درکی کلی از چگونگی استفاده از کلمات در کنار کلمات دیگر متن به دست می‌آورد.

ربات GPT-3 شامل یک نوع از یادگیری ماشین است که بدون نیاز به نظارت،‌ روند یادگیری را طی می‌کند. این به این دلیل است که هیچ‌کدام از داده‌های آموزشی ربات «درست» یا «غلط» تلقی نمی‌شوند. تمام اطلاعاتی که ربات برای محاسبه سازگاری خروجی با نیاز کاربر لازم دارد، درون خود متن است. و بنابراین نظارت انسانی ضروری به حساب نمی‌آید.

مقدمات GPT-3  این کار را با مطالعه موارد استفاده از کلمات و جملات آغاز، سپس آنها را از یکدیگر جدا و دوباره بازنویسی می‌کند.

باید اشاره کرد که کار GPT-3 آنقدر هم تازه نیست و برای سالیان متمادی با مدل‌های مختلف پیش‌بینی زبان مواجه بوده‌ایم. اما وزنی که الگوریتم به صورت پویا در حافظه خود ذخیره کرده و برای هر کوئری به کار می‌گیرد معادل ۱۷۵ میلیارد است. یعنی ۱۰ برابر بیشتر از نزدیک‌ترین رقیبش که توسط شرکت انویدیا توسعه یافته است.

رایج‌ترین مشکلات این ربات چیست؟

توانایی GPT-3 در تولید زبان به عنوان برترین نمونه در دنیای هوش مصنوعی تلقی می‌شود. اما باید به چند نکته دیگر نیز توجه داشت. آقای آلتمن، مدیرعامل OpenAI، در این مورد، جمله معروفی دارد.«هیجان برای GPT-3 بیش از حد است. هوش مصنوعی قرار است چهره جهان را دگرگون کند. اما GPT-3 صرفا یک گام کوچک و زودهنگام در این مسیر است».

نخستین مشکل GPT-3 اینست که اکنون ابزاری بسیار گران‌قیمت به حساب می‌آید. در واقع به این خاطر که به انبوهی از قدرت پردازشی برای انجام وظایف خود نیاز دارد. این یعنی هزینه استفاده از آن از بودجه بسیاری از سازمان‌های کوچک فراتر خواهد بود.

مشکل دوم هم سیستم بسته و جعبه سیاه گونه GPT-3 است. شرکت  OpenAIهیچوقت از جزییات مربوط به چگونگی کارکرد الگوریتم خود پرده برنداشته است. بنابراین هرکسی که از آن برای پاسخ دادن به سوالات یا ساخت محصولات مفید استفاده می‌کند، نخواهد دانست این ربات چطور طراحی شده است.

مشکل سوم، بی‌نقص نبودن خروجی سیستم است. اگرچه GPT-3 می‌تواند وظایفی مانند نوشتن متون کوتاه یا اپلیکیشن‌های ساده را برعهده بگیرد، هنگامی که متون طولانی‌تر و پیچیده‌تر هستند، کارایی کمتر میشود. در واقع خروجی‌های این ربات در چنین حالتی کاملاً بی‌معنی هستند.

در مجموع و برای جمع‌بندی می توان گفت که مقدمات GPT-3 نتایجی تولید می‌کند که بسیار بهتر از آن‌چه قبلا دیده‌ایم، هستند. هرکسی که نتایج زبان هوش مصنوعی را دیده باشد می‌داند که نتایج می‌توانند متغیر باشند، اما خروجی GPT-3 به شکلی بدون تردید مثل گامی بلند به سمت جلو به نظر می‌رسند. زمانی که بتوانیم شاهد استفاده عمومی از این ربات باشیم، آن موقع است که عملکرد ربات GPT-3 حتی از قبل هم تحسین‌برانگیزتر خواهد شد.

منبع: شایان ضیایی- دیجیاتو

© کپی رایت - هوشمندی کسب و کار، انبار داده، دریاچه داده، پلتفرم داده، تحلیل کلان داده، رهیافت های داده محور، علم داده، هوش مصنوعی | Power by kte.ir